Tomasz Jakubiak

Chłopska grochówka podana z puree ziemniaczanym z boczkiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1161

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek

2 marchewki

1 por

1 seler

1 cebula

bulion warzywny (ok. 2 l)

kilka listków laurowych

ok. 250 g ugotowanego grochu

ok. 100 g kaszy pęczak

starty czosnek

łyżeczka suszonego majeranku

sól, pieprz

 

Puree ziemniaczane z boczkiem:

250 g wędzonego boczku

cebula

kilka ząbków czosnku

olej do smażenia

½ kg ugotowanych ziemniaków

majeranek, tymianek, sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pora, selera i cebulę. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Dodaj kilka listków laurowych. Zupę gotuj przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowany groch i kaszę pęczak. Zupę dopraw startym czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem.

Idealnym dodatkiem będzie ziemniaczane puree.
Wędzony boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj do niego kilka ząbków czosnku i kawałki cebuli. Dolej oleju i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki. Ugnieć je lekko widelcem, dopraw majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż ziemniaki do momentu, aż się zrumienią.
Grochówkę podawaj z puree ziemniaczanym. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.