Tomasz Jakubiak

Chłopska grochówka podana z puree ziemniaczanym z boczkiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1040

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek

2 marchewki

1 por

1 seler

1 cebula

bulion warzywny (ok. 2 l)

kilka listków laurowych

ok. 250 g ugotowanego grochu

ok. 100 g kaszy pęczak

starty czosnek

łyżeczka suszonego majeranku

sól, pieprz

 

Puree ziemniaczane z boczkiem:

250 g wędzonego boczku

cebula

kilka ząbków czosnku

olej do smażenia

½ kg ugotowanych ziemniaków

majeranek, tymianek, sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru. Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pora, selera i cebulę. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Dodaj kilka listków laurowych. Zupę gotuj przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodaj ugotowany groch i kaszę pęczak. Zupę dopraw startym czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem.

Idealnym dodatkiem będzie ziemniaczane puree.
Wędzony boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj do niego kilka ząbków czosnku i kawałki cebuli. Dolej oleju i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki. Ugnieć je lekko widelcem, dopraw majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż ziemniaki do momentu, aż się zrumienią.
Grochówkę podawaj z puree ziemniaczanym. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Gazpacho z pomidorów i arbuza
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.