Marta Dymek

Chłodnik z winogron


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

odsłon: 642

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki blanszowanych migdałów, namoczonych przez noc w wodzie

2 szklanki wody

1 szklanka winogron

1 kromka chleba

1 ząbek czosnku

sól

½ szklanki oliwy

2 łyżki octu jabłkowego

do podania: czarny pieprz, płatki migdałów, kilka pokrojonych kulek winogron, oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Namoczone migdały odcedzić. Dodać do blendera razem z wodą, winogronami, chlebem, czosnkiem oraz sporą szczyptą soli i zostawić na 5 minut.
W międzyczasie rozgrzać patelnię i uprażyć płatki migdałów, następnie pokroić na pół kilka kulek winogron do podania. Odstawić na bok.
W naczyniu blendera zacząć miksować wszystkie składniki do momentu, aż zmienią się w gładki ¬chłodnik. Wtedy wciąż powoli blendująć wlać ocet, a następnie olej i miksować kolejną minutę do momentu, aż krem zmieni się w lśniącą emulsję.
Gotowy krem schłodzić i podawać z oliwą, prażonymi migdałami, pokrojonymi winogronami oraz świeżo zmielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Wegańskie zupy
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z marchewki i rabarbaru
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.