Grzegorz  Łapanowski

Chłodnik z pieczonych warzyw + podpłomyki orkiszowe z awokado


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 16550

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Chłodnik

3 pomidory

1 małe chilli

1 czerwona cebula

2 ząbki upieczonego czosnku

3 upieczone papryki bez skóry

kolendra

bazylia

1 łyżka prażonego kminu

½ łyżeczki ziaren kolendry

oliwa z oliwek

1 kromka chleba razowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

Podpłomyki orkiszowe

1 szklanka ciepłej wody

2 szklanki mąki orkiszowej

1 szklanka mąki pszennej (typ 500)

1/4 kostki drożdży

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Warzywa pokroić na kawałki, zioła posiekać i dodać resztę przypraw, przecier pomidorowy i porwany chleb. Całość zmiksować w blenderze dodając stopniowo oliwę.
Podawać z podpłomykami orkiszowymi.

Drożdże rozrobić z cukrem i mlekiem, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto i uformować niewielkie placki. Piec je na suchej patelni.

powrót

Podobne przepisy

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Gęsta zupa z wędzonej makreli
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.