Kinga Paruzel

Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g jagód i malin

2 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 laska wanilii

1 gałązka tymianku

250 g serka mascarpone

2 łyżki miodu

1 cytryna

200 g orzechów

200 g cukru

1 łyżka kakao

szczypta cynamonu

kilka listków mięty

sól

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku maliny z jagodami i zmiksuj. Dodaj sok pomarańczowy, miód, cukier i zamieszaj. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, aby uwolnić nasiona i wrzuć do garnka razem ze świeżym tymiankiem. Zagotuj zupę, a w międzyczasie przygotuj krem cytrynowy. Serek mascarpone wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Schowaj do lodówki. Ugotowaną zupę ostudź i także przełóż do lodówki. Przygotuj słodką ziemię jadalną. Na patelnię wsyp cukier, a kiedy stanie się brązowy, obtocz w nim pokrojone wcześniej orzechy. Masę wyłóż na papier do pieczenia. Musisz się śpieszyć, bo karmel szybko zmienia konsystencję. W miseczce wymieszaj łyżkę kakao ze szczyptą cynamonu i obtocz ponownie posiekane orzechy w karmelu. Chłodnik podawaj z gałkami kremu cytrynowego. Posyp ziemią jadalną i udekoruj listkami świeżej mięty.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.