Kinga Paruzel

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 zielone ogórki

600 ml jogurtu

400 ml śmietany 18%

makaron muszelki

60 g orzechów włoskich

4 ząbki czosnku

garść posiekanego koperku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron, posól ją i poczekać, aż się zagotuje. Jogurt wymieszaj z kwaśną śmietaną. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek do nabiału. Dopraw solą i pieprzem. Koperek posiekaj i dodaj do masy. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, odłóż do miski i posól. Odstaw na chwilkę aby puścił wodę. Makaron odcedź i wystudź. Na rozgrzanej patelni upraż orzechy. Ogórki odcedź i dodaj do jogurtu wymieszanego ze śmietaną. Dodaj jeszcze wystudzone orzechy. Całość wymieszaj. Chłodnik wykładaj do wysokich szklanek, na górę dodaj makaron oraz prażone orzechy i koperek. Zupę dobrze jest chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tajski czerwony bulion z kurczaka
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa migdałowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.