Tomasz Jakubiak

Chłodnik z ogórka i awokado z jajkiem przepiórczym w koszulce


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 7233

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 szt. średnich ogórków

1 szt. awokado

świeży koperek i kolendra

3 ząbki czosnku

sok z cytryny

pieprz

łyżka białego sezamu

szczypior

500 ml kefiru

500 ml kremowego jogurtu

Jajka w koszulce:

12 szt. jajek przepiórczych

ocet winny

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj wodę i dodaj ocet. Jajka rozbij na talerzyki lub do kieliszka i szybko pojedynczo wlewaj do wody. Lekko rusz garnkiem żeby białko zamknęło żółtko w koszulce. Gotowe jajko podawaj na każdą z porcji. Ogórki zetrzyj na grubych okach i posól. Odstaw na 5 min na bok, po czym odlej wodę. Awokado zmiażdż widelcem na papkę i połącz z ogórkami. Jak najszybciej skrop cytryną. Zetrzyj do tego czosnek, dopraw pieprzem, dorzuć posiekane zioła i szczypiorek. Wszystko zalej kefirem i jogurtem. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny do lodówki. Chłodnik podawaj z jajkiem i prażonym sezamem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa marchewkowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.