Malka Kafka

Chłodnik z granatem


Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 7861

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt 1 litr

1 granat

0,5 ogórka długiego z miękką skórą

1 cebulka

2 buraki

0,5 pęczka rzodkiewek

sok z połówki cytryny

10 dag orzechów włoskich

10 dag migdałów w płatkach

 

Przyprawy aromatyczne:

goździk

ziele angielskie

liść laurowy

sól do gotowania buraków

 

Przygotowanie:

Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody z solą i z aromatycznymi przyprawami. Odstaw do ostudzenia, poczym odcedź. Trochę wywaru zachowaj do barwienia lodów. Rzodkiewki pokrój w plastry, cebulkę posiekaj drobno, obierz granat i oddziel ziarna. Ogórka dobrze umyj, jeśli ma miękką skórkę nie obieraj, przekrój wzdłuż, wydryluj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zalej jogurtem, dodaj sok z cytryny do smaku i wymieszaj dokładnie, na koniec dodaj kostkę z buraków. Wymieszaj delikatnie, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu. Przełóż do miseczek, wierzch posyp prażonymi migdałami, orzechami i ziarnami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z batatów z imbirem i chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.