Malka Kafka

Chłodnik z granatem


Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 8160

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jogurt 1 litr

1 granat

0,5 ogórka długiego z miękką skórą

1 cebulka

2 buraki

0,5 pęczka rzodkiewek

sok z połówki cytryny

10 dag orzechów włoskich

10 dag migdałów w płatkach

 

Przyprawy aromatyczne:

goździk

ziele angielskie

liść laurowy

sól do gotowania buraków

 

Przygotowanie:

Obierz buraki, pokrój w kostkę i ugotuj w małej ilości wody z solą i z aromatycznymi przyprawami. Odstaw do ostudzenia, poczym odcedź. Trochę wywaru zachowaj do barwienia lodów. Rzodkiewki pokrój w plastry, cebulkę posiekaj drobno, obierz granat i oddziel ziarna. Ogórka dobrze umyj, jeśli ma miękką skórkę nie obieraj, przekrój wzdłuż, wydryluj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zalej jogurtem, dodaj sok z cytryny do smaku i wymieszaj dokładnie, na koniec dodaj kostkę z buraków. Wymieszaj delikatnie, żeby wyróżniały się jaśniejsze smugi jogurtu. Przełóż do miseczek, wierzch posyp prażonymi migdałami, orzechami i ziarnami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.