Chłodnik z botwinki

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik z botwinki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 pęczek botwinki razem z burakami

1 pęczek rzodkiewek

1 duży ogórek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

1,5 l zimnej wody

1 l maślanki, lub kefiru

sól i pieprz



Przygotowanie:

Botwinkę opłukać, pokroić w drobne kawałeczki. Buraki zostawić w całości. Zalać zimną wodą w ilości 1,5 l i gotować do miękkości buraków. Botwinkę i buraki odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, podobnie rzodkiewkę. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Gdy buraki ostygną, należy je obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misce, zalać maślanką oraz wywarem z botwinki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się \"przegryzły\". W okresie po-wielkanocnym dodałabym jeszcze do tego chłodniku rzeżuchy :).



Paulina Wnuk

powrót

Podobne przepisy

Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

przepisy.com

postów: 20

15.09.2014 13:23

CYTUJ

chyba już dzisiaj robię ostatni chłodnik w tym sezonie :)
pozdrawiam Bartek z przepisy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.