Jola Słoma

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duży pęczek botwinki

2 pomidory

garść liści rukoli

1 kalarepa

1 ogórek średniej wielkości

1 garść posiekanego koperku

1 garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki octu jabłkowego

1/2 litra wody

200 ml maślanki lub mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

Pokrojoną botwinkę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalarepę, pomidory, ogórka i zieleninę. Rozdzielamy do miseczek, zalewamy ostudzoną botwinką i dodajemy kefir lub w wersji wegańskiej mleko kokosowe z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego, ponieważ mleko kokosowe nie jest kwaśne.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.