Antony Worrall Thompson

Chłodnik pomidorowy z kuskusem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Chłodnik pomidorowy z kuskusem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa

1,5 litra passaty (rzadkiego przecieru pomidorowego)

łyżka harissy

2 łyżki octu winnego

łyżka cukru

3 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone drobniutko

pieprz, sól do smaku

oliwa do polania



Kuskus

miseczka kuskusu

garść posiekanej świeżej mięty plus trochę do dekoracji

garść posiekanej kolendry plus trochę do dekoracji

garść posiekanej natki pietruszki plus trochę do dekoracji

3 łyżki pokrojonej drobno czerwonej papryki

1 pokrojona drobno zielona papryczka chili

2 łyżki oliwy

sok z cytryny

posiekana drobno cebula

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Przelać passatę do dużej miski. Wlać do małego rondelka ocet i wsypać cukier. Podgrzewać, na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, ostudzić i wlać do passaty. Dodać pozostałe składniki, poza oliwą. Wstawić do lodówki—zupa musi być porządnie schłodzona. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy spęcznieje, wzruszyć widelcem. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, żeby się wszystko „przegryzło”. Na środku małej miseczki lub głębokiego talerza ułożyć kopczyk kuskusu z dodatkami. Delikatnie nalać wokół chłodnik pomidorowy. Całość polać oliwą i posypać świeżymi ziołami.



© Antony Worrall Thompson

powrót

Podobne przepisy

Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zupa krem z soczewicy i ciecierzycy
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.