Jose Andres

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Chłodnik migdałowo-czosnkowy z figami i migdałami marcona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

70 dag blanszowanych migdałów

1,5 litra wody mineralnej niegazowanej lub filtrowanej

2 ząbki czosnku

180 ml dojrzałego octu z Jerez

plus jedna łyżka

0,6 l hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

plus dwie łyżki

3 kromki wiejskiego chleba bez skórki

ok. 60 g

4 pokrojone na ćwiartki świeże czarne figi

4 łyżki grubo siekanych migdałów marcona

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Zblanszowane migdały wsypujemy do miski, zalewamy wodą mineralną i namaczamy przez noc. Zagotowujemy dwie filiżanki wody w niewielkim garnku. Wrzucamy czosnek, gotujemy przez minutę, wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia. Odsączamy namoczone migdały i wrzucamy do malaksera. Dodajemy czosnek, wodę, w której namaczaliśmy migdały, 180 ml octu z Jerez, 590 ml oliwy oraz chleb i miksujemy na gładką masę. Nad sporą miską umieszczamy wyłożony gazą cedzak i przesączamy zmiksowany płyn. Gdy większość się przesączy, wykręcamy gazę, delikatnie wyciskając gęstszą masę. Odrzucamy cząstki stałe. Przelewamy zupę do dzbanka i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem układamy w miseczkach lub talerzach cząstki fig i migdałów marcona. Nalewamy chłodnik, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy łyżką octu i dwiema łyżkami oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.