Chłodnik jogurtowy z ziołami, salsą z pomidorów, jajeczkami przepiórczymi i kuleczkami z bryndzy

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Chłodnik jogurtowy z  ziołami, salsą z pomidorów, jajeczkami przepiórczymi i kuleczkami z bryndzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1,2 l jogurtu naturalnego i maślanki (w proporcjach 1:1)

3 czerwone pomidory

pęczek świeżej kolendry

2 łyżeczki pasty harrisa lub sambal olelek

2 ząbki czosnku

pęczek pietruszki

1 duży ogórek

200 g sera bryndza



Salsa z pomidorów:

3 żółte pomidory

1/2 pęczka kolendry

1/2 łyżeczki Harrisy lub sambal olelek

szczypta soli i pieprzu



Dodatkowo:

12 przepiórczych jajeczek



Przygotowanie:

Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo w mocno osolonej wodzie (1,5 min od momentu zagotowania się wody). Obrać ze skorupek i schłodzić. Do dużej miski wlać maślankę i jogurt. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę. Kolendrę i czosnek posiekać uprzednio rozgniatając go nożem. Wszystko to wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą, pieprzem i pastą z chilli. Pietruszkę posiekać drobno, odstawić. Z bryndzy formować w dłoniach niewielkie kuleczki. Obtaczać je w posiekanej pietruszce. Dodatkowo do chłodniku przygotować salsę z żółtych pomidorów. Zioła posiekać, pomidory pokroić w kostkę, dodać do tego pastę z chilli. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia. Chłodnik nalewać do bulionówek, a na wierzchu układać jajeczko przepiórcze, łyżkę salsy z pomidorów i kuleczkę z bryndzy.



Bonus: Dla zaostrzenia smaku chłodnik można podawać delikatnie polany olejem podgrzanym z chilli.











powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.