Chlebki naan

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chlebki naan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżeczka suszonych drożdży (5ml)

1 szklanka ciepłej wody (250 ml)

2 łyżki cukru (30 ml)

1 łyżeczka soli (5 ml)

2½ szklanki mąki (625 ml)

½ szklanki masła, klarowanego lub roztopionego (125 ml)



Przygotowanie:

W dużej misce rozpuszczamy drożdże, sól i cukier w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut, aż pojawi się piana. Mieszamy z taką ilością mąki, aby powstało miękkie ciasto (około 2½ szklanki). Zagniatamy 5 minut na lekko oprószonej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie. Ciasto wkładamy do dużej, posmarowanej olejem miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość. Wygładzamy dłońmi i odrywamy 8 małych porcji wielkości piłki golfowej. Formujemy kulki, układamy na blasze. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoją objętość. Rozwałkowujemy jedną porcję na cienki krążek. Lekko skrapiamy olejem ciężką, żeliwną patelnię. Kładziemy krążek na patelni, podpiekamy 2-3 minuty, aż powstaną pęcherze powietrza a ciasto się lekko zrumieni. Przewracamy, podpieczoną stronę smarujemy roztopionym masłem. Podpiekamy do zrumienienia przez 2 minuty. Zdejmujemy z patelni. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Trzymamy w cieple.

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:53

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.