Chlebek z szynką i oliwkami

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chlebek z szynką i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g mąki

200g wędzonej szynki w grubych plastrach

150g startego sera

200ml soku z białych winogron

160g zielonych oliwek bez pestek

4 jajka

200ml oleju roślinnego

paczka proszku do pieczenia

1 łyżka miękkiego masła

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Oliwki opłucz na durszlaku pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na sito wsyp mąkę i proszek do pieczenia i przesiej do miski. Wbij jaka i wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj olej i sok z białych winogron, wymieszaj mikserem, aż będzie miało gładką konsystencję i odstaw. W między czasie natłuść formę do pieczenia masłem. Do ciasta wsyp ser, szynkę, oliwki, dopraw pieprzem i wymieszaj szpatułką. Nie dodawaj do ciasta soli ponieważ jest w nim wystarczająco dużo słonych składników. Przełóż ciasto do foremki i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu wyjmij z foremki i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.