Chlebek roti

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Chlebek roti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

½ filiżanki mleka

¼ filiżanki wody

szczypta soli

szczypta cukru

masło

olej arachidowy

 

 

Przygotowanie:


Wsypać mąkę do dużej miski. Stopniowo dodawać mleko i wodę, wyrabiając ciasto rękami. Dodać sól, cukier i wyrabiać jeszcze 6-8 minut, aż ciasto zacznie odstawać od miski i będzie miękkie, gładkie i elastyczne (jak plastelina). Okryć miskę folią, odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny. Urwać kawałek ciasta wielkości bułeczki, ukręcić kulkę umączonymi dłońmi. Tak ukształtować 6 kulek. Rozetrzeć w dłoniach odrobinę masła, brać kolejno kulki ciasta i nacierać je masłem. Ułożyć na tacy i odstawić na 2-3 godziny. Rozetrzeć nieco oleju na czystym blacie i natrzeć nim dłonie, Umieścić kulkę na środku, spłaszczyć dłonią i rozciągnąć na jak najcieńszy płat (wielkości dużego talerza). Dodać oleju i kontynuować rozciąganie. Można się posłużyć wałkiem natartym olejem. Podnieść rozwałkowany płat i przerzucić go na drugą stronę (2-3 krotnie). Powtórzyć to z każdą kulką ciasta. Potem każdy płat złożyć w prostokąt i założyć rogi, tworząc kopertę. Zagrzać patelnię na gazie i smażyć chlebki z obu stron na złoty kolor. Zdejmować szybko i zgniatać w dłoniach nad talerzem. Podawać gorące. Każda kulka to porcja na 2 osoby.

powrót

Podobne przepisy

Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb irlandzki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.