Emeril Lagasse

Chlebek kukurydziany z serem i dymką


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

Chlebek kukurydziany z serem i dymką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki niesolonego masła

3 ½ szklanki mleka

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 ½ szklanki drobno posiekanej dymki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

½ łyżeczki ostrego sosu

5 jajek

1 ¼ szklanki grubo startego sera Cheddar

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do sufletu wysmarować 2 łyżkami masła i odstawić. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia mleko z resztką masła. Powoli dodawać mąkę kukurydzianą i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Doprowadzić do zagotowania składników i zmniejszyć gaz. Pozostawić częściowo przykryty rondel na małym ogniu i gotować przez 4-5 minut. Mleko z mąką i masłem przelać do dużej miski. Dodać dymkę, pikantny sos, sól i pieprz. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:50

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.