Chlebek fougasse

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chlebek fougasse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

345 g przesianej mąki

łyżeczka drożdży

2 jajka

łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

pół miarki zielonych oliwek w plasterkach

 

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do dużej miski. Wsypać drożdże do miseczki z 1/4 miarki ciepłej wody. Odsypać do niej 60 g mąki z miski, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, aż zacznie się pienić.
Wydrążyć wgłębienie w mące. Wbić jajka, dodać sól, oliwę i rozmaryn. Wlać ćwierć miarki wody i wymieszać. Na końcu wlać zaczyn drożdżowy i stopniowo wgarniać mąkę, wyrabiając ciasto. Wsypać oliwki i równo wymieszać. Włożyć ciasto do miski, zakryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uderzyć ciasto kilkakrotnie i rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na blasze (można podsypać mąką). Zrobić po bokach po trzy nacięcia, żeby upodobnić je do liścia. Rozszerzyć nacięcia palcami, żeby powstały podłużne otwory. Zostawić chlebek na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Ew. posmarować wierzch chlebka jajkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na co najmniej 10 minut do wystygnięcia.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.