Chlebek fougasse

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chlebek fougasse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

345 g przesianej mąki

łyżeczka drożdży

2 jajka

łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

pół miarki zielonych oliwek w plasterkach

 

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do dużej miski. Wsypać drożdże do miseczki z 1/4 miarki ciepłej wody. Odsypać do niej 60 g mąki z miski, wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, aż zacznie się pienić.
Wydrążyć wgłębienie w mące. Wbić jajka, dodać sól, oliwę i rozmaryn. Wlać ćwierć miarki wody i wymieszać. Na końcu wlać zaczyn drożdżowy i stopniowo wgarniać mąkę, wyrabiając ciasto. Wsypać oliwki i równo wymieszać. Włożyć ciasto do miski, zakryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uderzyć ciasto kilkakrotnie i rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na blasze (można podsypać mąką). Zrobić po bokach po trzy nacięcia, żeby upodobnić je do liścia. Rozszerzyć nacięcia palcami, żeby powstały podłużne otwory. Zostawić chlebek na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Ew. posmarować wierzch chlebka jajkiem rozbełtanym z wodą. Piec ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na co najmniej 10 minut do wystygnięcia.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.