Nigel Slater

Chlebek cukiniowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Chlebek cukiniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 wiejskie jajka

250 ml oliwy i trochę do natłuszczenia formy

450 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 cukinie starte na tarce o dużych oczkach

225 g pokrojonego na kawałki miąższu ananasa

425 g mąki pszennej i trochę do wysypania formy

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

¾ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

110 g posiekanych orzechów włoskich

170 g rodzynek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Zmiksuj jajka w malakserze. Dodaj oliwę, cukier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj ponownie, aż mieszanina będzie gęsta, jasna i spieniona. Przelej ją do dużej miski i wmieszaj łyżką starte cukinie i ananasa. W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodawaj sypkie składniki do płynnej jajecznej mieszaniny w trzech porcjach, delikatnie mieszając gumową łopatką. Dorzuć jeszcze orzechy włoskie oraz rodzynki i przemieszaj. Wysmaruj 2 formy o wymiarach 12,5 cm x 20 cm i oprósz je wewnątrz mąką. Rozdziel ciasto między formy. Piecz około 1 godziną, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Przestudź ciasto 10 minut przed wyjęciem z foremek, a następnie wyłóż je na metalową kratkę, żeby zupełnie wystygły przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pavlova z pianką marshmallow
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tarta cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.