Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • (na keksówkę 24 cm)
  • 3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze) + 1 do dekoracji
  • 1,5 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 100 g daktyli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki prażonego i zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 30 g orzechów laskowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Banany rozgnieść, dodać posiekane daktyle. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona i dodać do owoców. Połączyć z resztą składników na jednolitą masę, przełożyć do keksówki.

Dodatkowego banana obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wierzchu ciasta i posypać orzechami laskowymi. Piec 45 min. w 180 ºC.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA