Jacques Reymond

Chleb


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia cypryjska

Chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka suszonych rozpuszczalnych drożdży

60 ml letniej wody

250-500 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 240ºC. Wymieszaj drożdże z letnią wodą. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól i wymieszaj z ciepłą wodą. Dodaj roztwór drożdży i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Dolej spory chlust oliwy i ewentualnie dosyp garść mąki, jeśli ciasto się klei. Zrób z ciasta gładką kulę, włóż do czystej naoliwionej miski i odstaw pod przykryciem w nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia, aż ciasto dwukrotnie zwiększy objętość. Przełóż bochenek na blachę i wstaw do piekarnika. Po 5-10 min obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 25-35 min. Chleb jest gotowy, kiedy postukany wydaje „pusty” dźwięk, a po uniesieniu jest lekki. Do chleba można dodać

powrót

Podobne przepisy

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.