Chleb żytni z piwem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb żytni z piwem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

150 g mąki chlebowej

350 g mąki żytniej

10 g soli

10 g drożdży instant

50 ml melasy

140 ml wody

250 ml ciemnego piwa

mąka do podsypania

oliwa do posmarowania miski



glazura:

150 ml ciemnego piwa

100 g mąki żytniej

szczypta cukru

garść płatków owsianych



Przygotowanie:

Wsypujemy do miski obie mąki, sól i drożdże. Dodajemy melasę, 100 ml wody i 150 ml piwa. Mieszamy składniki łyżką. Potem mieszamy rękami, stopniowo dodając resztę wody i piwa, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania zwartego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Wkładamy ciasto do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Rozpłaszczamy dłonią. Składamy na pół, przyciskamy. Składamy krótsze boki do środka, rozpłaszczamy kostkami palców. Zawijamy krótszy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Znów rozpłaszczamy, zawijamy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Formujemy w kulę, oprószamy mąką i chwilę obracamy na blacie. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy glazurę: wsypujemy do miski mąkę, dodajemy piwo i cukier, mieszamy łyżką na gęstą pastę. Smarujemy bochenek glazurą i posypujemy płatkami owsianymi. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bułeczki czosnkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.