Chleb ziemniaczany

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb ziemniaczany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 i pół łyżeczki suszonych albo 25 g świeżych drożdży

300 ml ciepłej wody

125 ml oliwy

500 g mąki

półtorej łyżeczki soli

340 g zielonych oliwek bez pestek

5 ugotowanych, pokrojonych ziemniaków

gałązka rozmarynu

 

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, ziemniaków i wody uformować elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć je do natłuszczonej formy, skropić oliwą i posypać rozmarynem. Piec przez pół godziny w temperaturze 220°C.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Paratha na wiele sposobów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 09:00

CYTUJ

Ja niestety nie mam czasu by poświęcić na przygotowanie i pieczenie chlebka kilka dni, ale znalazłem o wiele prostsze rozwiązanie. Z mężem uwielbiamy zdrową, domową i ekologiczną żywność. Szukaliśmy kiedyś gotowych mieszanek do domowego wypieku chleba i udało się! Natrafiliśmy na stronę domowychlebek.pl, znajdują się tam zestawy z różnych typów mąki w atrakcyjnej cenie. Chlebki wychodzą wyśmienite, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam wszystkim zapracowanym!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.