Anna Olson

Chleb ziemniaczany z cheddarem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chleb ziemniaczany z cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

2 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody (40°C)

1 łyżka suszonych drożdży (mogą być instant)

2 łyżki mąki kukurydzianej

5 szklanek mąki chlebowej (typ 750)

1 łyżka soli

2 łyżki oleju roślinnego



Nadzienie:

4 duże ziemniaki o dużej zawartości skrobi

¼ szklanki niesolonego masła

4 szklanki grubo startego cheddara

sól i pieprz

oliwa albo stopione masło do posmarowania





Przygotuj ciasto:

Wymieszaj w misce wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na wolnych obrotach przez 3 min. Zwiększ obroty na średnie i wyrabiaj masę przez następne 8 min. Ciasto powinno przestać lepić się do bocznych ścianek miski, ale pozostać nieco klejące przy dnie. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski, przykryj folią plastikową i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

W tym czasie ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie i odsącz. Jeszcze gorące wymieszaj, najpierw z masłem, potem z cheddarem, a następnie dopraw do smaku i odstaw, żeby farsz ostygł do temperatury pokojowej.

Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 45cm x 70cm. Na połowie ciasta rozprowadź łopatką farsz w odległości ok. 1 cm od krawędzi. Złóż ciasto na pół, przykrywając farsz, delikatnie wypchnij powietrze ze środka i sklej brzegi. Zsuń ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ponakłuwaj widelcem powierzchnię ciasta i piecz 40 min, aż będzie złoto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch stopionym masłem lub oliwą.

Chleb można mrozić.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 18:15

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne wyszedł Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.