Ainsley Harriot

Chleb z warzywami z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chleb z warzywami z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

okrągły bochenek zwartego

„wiejskiego” chleba na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki marynaty. Zanurzyć w niej kawałki papryki i cukinii, ułożyć na niezbyt gorącym grillu (lub patelni grillowej), piec kilka minut z każdej strony, aż zmiękną i się przypieką.
Bakłażany posmarować marynatą (nie wkładać do marynaty—spiłyby jej zbyt dużo), upiec w ten sam sposób. Talarki cebuli podpiec „na sucho”, aż zmiękną.
Z chleba skroić wierzch, wyjąć ze środka miękisz (można go porwać na kawałeczki, polać marynatą i opiec na grillu, podawać jako grzaneczki do sałaty). Posmarować w środku chleb marynatą, a następnie połową tapenady. Na dnie wydrążonego chleba ułożyć liście rukoli. Na nich położyć opieczone bakłażany, a następnie warstwę mozzarelli. Warstwami układać pozostałe opiekane warzywa. Na koniec polać oliwą, posmarować tapenadą i zakryć „wieczkiem” ściętym z chleba.
Wypełniony warzywami bochenek owinąć szczelnie folią plastikową. Ułożyć na blacie, na wierzchu położyć deskę do krojenia, a na niej ustawić coś ciężkiego. Zostawić chleb „do sprasowania” na 24 godziny. Podawać pokrojony na trójkąty.

powrót

Podobne przepisy

Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.