Laura Calder

Chleb z przyprawami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chleb z przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 ml ciemnego miodu

50 g brązowego cukru

250 ml śmietany lub mleka

110 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki anyżu

1/4 łyżeczki kolendry (niekonieczne)

1/4 łyżeczki kardamonu (niekonieczne)

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta goździków

szczypta soli

starta skórka 1 pomarańczy lub cytryny (bądź kandyzowana skórka pomarańczy)

1 jajko

lekko roztrzepane

 

Przygotowanie:


Zagotuj w rondlu miód, cukier, mleko i masło. Przesiej suche składniki i dodaj skórkę. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj jajko oraz miodową mieszankę. Mieszaj powoli zagarniając suche składniki. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do chleba. Piecz w temperaturze 175°C, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha, czyli około 50 min. Ostudź chleb. Zawiń w folię plastikową i odłóż na kilka dni przed podaniem. (W tym czasie miodowy smak dojrzeje, a chleb będzie smakował wyśmienicie).

powrót

Podobne przepisy

Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.