Laura Calder

Chleb z przyprawami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Chleb z przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 ml ciemnego miodu

50 g brązowego cukru

250 ml śmietany lub mleka

110 g masła

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki anyżu

1/4 łyżeczki kolendry (niekonieczne)

1/4 łyżeczki kardamonu (niekonieczne)

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta goździków

szczypta soli

starta skórka 1 pomarańczy lub cytryny (bądź kandyzowana skórka pomarańczy)

1 jajko

lekko roztrzepane

 

Przygotowanie:


Zagotuj w rondlu miód, cukier, mleko i masło. Przesiej suche składniki i dodaj skórkę. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj jajko oraz miodową mieszankę. Mieszaj powoli zagarniając suche składniki. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej mąką formy do chleba. Piecz w temperaturze 175°C, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha, czyli około 50 min. Ostudź chleb. Zawiń w folię plastikową i odłóż na kilka dni przed podaniem. (W tym czasie miodowy smak dojrzeje, a chleb będzie smakował wyśmienicie).

powrót

Podobne przepisy

Bakaliowe bułeczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paratha na wiele sposobów
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.