Laura Calder

Chleb z bekonem i oliwkami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb z bekonem i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

180 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

3 jajka

lekko roztrzepane

120 g roztopionego masła

100 g oliwek bez pestek

w plasterkach

100 g boczku w paskach

podsmażonego

100 g startego gruyera lub 125 g startego parmezanu

szczypta soli

1 łyżka posiekanego rozmarynu (niekonieczne)

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180°C. Formę do chleba natłuść i posyp mąką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj z pieprzem. Utrzyj jajka z mąką. Dodaj roztopione masło. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze. Przełóż masę do formy. Piecz 45 minut, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha. Lekko ostudź. Wyjmij z formy. Pokrój i podawaj jako przystawkę do drinków.

powrót

Podobne przepisy

Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodkie bułeczki maślane z konfiturą jarzębinową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:47

CYTUJ

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

#sweet dreadi

03.10.2011 11:49


warszawa

CYTUJ

Ciekawy przepis, skorzystam!

Ja ostatnio piekę chleb w automacie i zachwyca mnie jego zapach o poranku :)
Zapraszam również do mnie: przepis na chleb

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.