Delia  Smith

Chleb razowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb razowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 dag mąki

drożdże

cukier

sól

woda

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypujemy 55 dag lekko podgrzanej mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz wodę i mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę, ale nie wygniatamy go. Ciasto rozciągamy oraz składamy i umieszczamy w foremce. Lekko ugniatamy, wypełniając całe jej dno i posypujemy mąką. Foremkę przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciemne pieczywo wyrasta tylko raz. Wstawiamy je na 40 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200° Celsjusza. Po wyjęciu sprawdzamy, czy chleb jest upieczony.

powrót

Podobne przepisy

Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Pożeraczka

17.02.2011 02:57


Warszawa

CYTUJ

Przesada z tymi dokładnymi proporcjami składników. Wystarczy wrzucać na oko.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.