Delia  Smith

Chleb razowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo

Chleb razowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 dag mąki

drożdże

cukier

sól

woda

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypujemy 55 dag lekko podgrzanej mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz wodę i mieszamy wszystko razem. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a następnie przekładamy je na stolnicę, ale nie wygniatamy go. Ciasto rozciągamy oraz składamy i umieszczamy w foremce. Lekko ugniatamy, wypełniając całe jej dno i posypujemy mąką. Foremkę przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciemne pieczywo wyrasta tylko raz. Wstawiamy je na 40 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200° Celsjusza. Po wyjęciu sprawdzamy, czy chleb jest upieczony.

powrót

Podobne przepisy

Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Klasyczny chleb na zakwasie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Pożeraczka

17.02.2011 02:57


Warszawa

CYTUJ

Przesada z tymi dokładnymi proporcjami składników. Wystarczy wrzucać na oko.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.