Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie
Oceń przepis:
58 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Zakwas

  • 100 ml wody
  • 100 g mąki żytniej

Chleb

  • 4 łyżki zakwasu
  • 1/5 kg mąki żytniej razowej
  • 1/5 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 400 ml ciepłej wody
  • sól
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepis na ten chleb domowy jest wyjątkowo prosty. Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, migdały i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 170 stopni C, w piekarniku grzejącym od spodu. Chleb na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. Ponadto chleb żytni na zakwasie jest zdrowy i bogaty w składniki odżywcze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA