Jola Słoma

Chleb na zakwasie


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 14947

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mąki pszennej razowej typu graham

50 dag mąki żytniej razowej

50 dag płatków owsianych

1 kg mąki pszennej

3 łyżki soli

ewentualnie siemię lniane lub ziarno słonecznika jako dodatek

½ szklanki zakwasu (4 łyżki mąki żytniej razowej zalać wodą i odstawić na dwa dni aż skwaśnieje; można też skorzystać z kupnego zakwasu na żurek)

ok. 3 l ciepłej wody o temp. do 50 stopni C

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta racuchowego (ciasto musi odrywać się od ręki, ale nie spływać). Następnie dodajemy
zakwas i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, przykrywając ściereczką, w ciepłe miejscu na 4-8 godzin w zależności od ilości zakwasu, temperatury pomieszczenia oraz od tego, czy wolimy chleb mniej lub
bardziej kwaśny. Kiedy ciasto urośnie i będzie miało charakterystyczny kwaśny zapach oraz smak, odkładamy z niego około pół szklanki jako zakwas na następny chleb, a pozostałym ciastem napełniamy blachy wysmarowane olejem (do ¾ wysokości). Możemy posypać po wierzchu makiem, sezamem lub czarnuszką. Wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do temperatury 220-250 stopni C. Pieczemy 1 godzinę i 15-30 minut, aż skórka chleba będzie ładnie zarumieniona. Wyjmujemy i zostawiamy, by chleb odparował. Taki chleb na zakwasie nadaje się do jedzenia przez tydzień. Przepis na chleb domowy warto mieć w swoich kulinarnych zbiorach.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.