Chleb kukurydziany

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Chleb kukurydziany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 zielone papryczki chilli bez nasion

drobno posiekane

125 g mąki pszennej chlebowej

125 g kaszki kukurydzianej

1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

6 drobno posiekanych dymek

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 średnie

ekologiczne jaja

150 ml kwaśnej śmietany

125 g kukurydzy mrożonej

świeżej blanszowanej lub z puszki (odsączonej)

1 łyżeczka posiekanych listków rozmarynu

szczypta soli

2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego

gruboziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz (do posypania)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadratową foremkę o boku 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż pergaminem. W dużej misce wymieszaj mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj drobno posiekane papryczki chilli i dymkę. Starannie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj czosnek, śmietanę, jaja, olej i kukurydzę. Połącz mokre składniki z suchymi i starannie wymieszaj. Przelej do foremki. Posyp gruboziarnistą solą i czarnym pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż się upiecze. Jeśli wbijesz w środek patyczek powinien być suchy. Zostaw chleb w formie na 5 minut przed wyłożeniem. Podawaj ciepły do zimnej zupy z awokado.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.