Chleb kukurydziany „Festiwal”

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Chleb kukurydziany „Festiwal”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 szklanka zwykłej mąki pszennej

¾ mąki grubo mielonej mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

⅛ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¾ szklanki mleka

2 szklanki oleju roślinnego



Przygotowanie:

W dużej misce wymieszamy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia i ziele angielskie. W innej misce łączymy mleko i ekstrakt waniliowy. Mieszając, wlewamy mleko z wanilią do suchych składników tak, aby powstało gęste ciasto. Wykładamy ciasto na oprószoną powierzchnię, lekko zgniatamy, formujemy w kształt walca. Dzielimy na 8 kawałków. Oprószonymi rękoma, formujemy z każdego wałek długości 10 cm. Rozgrzewamy oliwę w dużej, głębokiej patelni na ostrym ogniu. Obracając, smażymy ciasto przez 5,6 minut na złoty kolor. Przed podaniem osączamy na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Jabłka w cieście z sosem toffi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placki z jabłkami i rodzynkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:53

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.