Piotr Przykaza

Chleb irlandzki


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chleb irlandzki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej

2 szklanki zwykłej mąki pszennej

1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników)

1 łyżeczka do herbaty brązowego cukru

1 łyżeczka do herbaty soli

500 ml maślanki

 

 

Przygotowanie:


Oba rodzaje mąki, sodę, cukier i sól dobrze wymieszać. Wlać maślankę. Uformować ciasto (będzie trudno). Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Włożyć ciasto do rozgrzanej blachy i do pieca, po 10 min zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjąć gotowy chleb.

powrót

Podobne przepisy

Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:50

CYTUJ

Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

wujot58

postów: 1

08.01.2014 16:31

CYTUJ

Teoretycznie wszystko OK. Ciasto pięknie się upiekło, urosło a chleb jest puszysty. Ale... Nie wiem w jaką reakcję chemiczną wchodzi soda z maślanką, jednak chleb pachnie - AMONIAKIEM!!!, co dyskwalifikuje jego konsumpcję. Myślałem, że to tylko może zapach gorącego i parującego chleba. Jednak po wystygnięciu wyraźny amoniakalny "aromat" jest dalej wyczuwalny.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.