Chleb irlandzki

Chleb irlandzki
Oceń przepis:
104 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników)
  • 1 łyżeczka do herbaty brązowego cukru
  • 1 łyżeczka do herbaty soli
  • 500 ml maślanki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki, sodę, cukier i sól dobrze wymieszać. Wlać maślankę. Uformować ciasto (będzie trudno). Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Włożyć ciasto do rozgrzanej blachy i do pieca, po 10 min zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjąć gotowy chleb.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA