Jola Słoma

Chleb gryczany na ryżowym zakwasie


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 21946

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zakwas:

10 dag mąki ryżowej

1 łyżeczka cukru brązowego

1 łyżeczka soku z cytryny

150 ml wody mineralnej gazowanej

 

Ciasto:

50 dag mąki gryczanej

1/2 łyżki soli

400 ml wody

zakwas

olej do smarowania formy

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą składniki na zakwas i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni pod przykryciem aż skwaśnieje. Mieszamy mąkę gryczaną z solą i wodą. Dodajemy zakwas, jeszcze raz dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na noc by dobrze skwaśniał. Wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni C i pieczemy ok 1 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chleb chłopski
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#NiNa4

26.02.2011 10:39


Bełchatów

CYTUJ

Witam!
Pierwszy zakwas z mąki ryżowej Glutenex-u robiłam i już po 3 dniach ukisł. Jednak do chleba uzyłam mąki gryczanej, ale z kaszy palonej, był więc za ostry i trochę zbyt zwarty.
Zatem postanowiłam zrobic drugi, uzyc do pieczenia makę z kaszy gryczanej ekologicznej /sama zmieliłam/. Ale! Tym raze do zakwasu uzyłam wszystko tak jak przedtem, tylko mąke ryżową wzięłam oryginalną irlandzką "Brown Rice Flour" i zakwas ani drgnął, a czwartego dnia /czyli po 3,5 dnia/ spleśniał.
Tak sobie myślę, że polskie mąki sa mocno zanieczyszczone glutenem i dlatego zakwas powstaje wtedy kiedy maka ma dużo glutenu.
Gluteneks piecze chleb bezglutenowy morski z amarantusa i badanie zrobione przez Stowarzyszenie Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej wykazało, że ma on zanieczszczenie /sic!/ glutenem 31,8 ppm. Jesteście państwo znani z działalności kulinarnej... Pozdrawiam. NiNa
http://blog-alergia.bloog.pl

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.