James  Martin

Chleb czosnkowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Chleb czosnkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 główek czosnku

oliwa z oliwek

sól

świeży tymianek

bochenek chleba

 

 

Przygotowanie:


4 główki czosnku nie obierając przecinamy na pół w poprzek główki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, obficie solimy, polewamy ok. pół szklanki oliwy i dodajemy listki z kilku gałązek tymianku. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 10-15 minut. Tak upieczony czosnek wyciskamy ze skórek i mamy pastę do smarowania chleba. Na dużym kawałku folii aluminiowej kładziemy zgniecione ze skórką ząbki czosnku (z 2 główek), posypujemy solą i tymiankiem i polewamy obficie oliwą. Na to kładziemy cały bochenek chleba, zawijamy dokładnie folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chałka waniliowa z kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.