Marieta  Marecka

Chleb chłopski


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 12294

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

30 g świeżych drożdży

400 ml letniej wody

½ łyżeczki cukru pudru

20 g oleju np. rzepakowego, słonecznikowego, ja dodałam oliwy z oliwek

300 g zakwasu

20 g soli (ok. 4 łyżeczek)

200 g jasnej mąki żytniej

300 g mąki pszennej

1 łyżka octu jabłkowego

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto w wysokiej misce ok. 10 minut, najlepiej używając robota zaopatrzonego w hak, bo ciasto jest dość rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy czystą ściereczką na ok. 45 minut, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wylewamy ciasto na stolnicę i podsypując mąką (ja zwykłą, pszenną) formujemy jeden duży, bądź dwa mniejsze bochenki. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryty ściereczką najlepiej już na blasze, na której chleb będziemy piekli. Potrwa to znów ok. 45 minut. Do piekarnika wstawiamy na sam dół naczynie z wodą, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą (ja zawsze używam naczynia z wodą). Wstawiamy chleb, który wcześniej nacinamy, i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do czasu, aż pukany w spód wyda głuchy dźwięk. Studzimy na metalowej kratce.


powrót

Podobne przepisy

Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

malgo_cm

postów: 1

06.06.2015 10:58

CYTUJ

foremka keksowa, wtedy chlebki mają wygodny kształt do kanapek :)

agika76

postów: 3

08.05.2014 19:53

CYTUJ

Mam pytanie, w czym można piec ten chlebek aby miał w miarę ładny kształt, bo mój to czasami się "rozłazi" , dodać wtedy wiecej mąki????

agika76

postów: 3

06.05.2014 13:09

CYTUJ

Piekę go codziennie tylko za każdym razem z innej mąki,i jeszcze nigdy nie starczyło go do dnia następnego :)jest przepyszny

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.