Chirino kritiko

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Chirino kritiko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 kotletów schabowych z kością

sok z 2 cytryn

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka jagód jałowca

1 łyżka oregano

1 łyżka tymianku

1 bakłażan

pokrojony w kostkę

oliwa z oliwek

2 duże ziemniaki

obrane i pokrojone w kliny

4 pomidory

obrane ze skórki

szczypta cukru

5-6 ząbków czosnku

kilka liści laurowych

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Polej kotlety sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw do lodówki na jakieś pół godziny. Upraż nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Wrzuć je do moździerza razem z ziołami i jagodami jałowca. Zmiażdż wszystko na pastę. Natrzyj nią kotlety. Osól bakłażana i odstaw na pół godziny. Następnie opłucz go pod zimną wodą i podduś na oliwie z oliwek. Weź naczynie do zapiekania, wysmaruj je oliwą z oliwek. Włóż do niego mięso, bakłażana, ziemniaki i pomidory. Tylko od ciebie zależy, jak to wszystko poukładasz. Każdego pomidora posyp odrobiną cukru. Dadaj jeszcze kilka ząbków czosnku i kilka liści laurowych. Wszystko polej oliwą z oliwek. Dolej pozostałą marynatą, czyli sokiem z cytryny i szklankę wody. Dopraw solą i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180° C na jakieś 40-50 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.