Chińskie naleśniki

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińskie naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g mąki

250ml gorącej wody (wrzątku)

olej sezamowy

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj wodę z mąką w misce, kiedy cała woda zostanie wchłonięta, zacznij ugniatać ciasto ręką. Kiedy wgnieciesz całą mąkę, kontynuuj ugniatać przez kolejne 8 minut, aż masa będzie gładka. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na ok. pół godziny. Następnie wyjmij z miski i ugniataj jeszcze przez minutę. Uformuj z ciasta wałek o długości 45 cm i grubości 2,5 cm. Podziel go na 18 kawałków o długości ok. 2,5 cm każdy i uformuj z nich kulki. Naleśniki rób po dwa. Połóż jedną kulkę na desce lub blacie. Weź drugą kulkę i zanurz jej spód w oleju sezamowym, połóż ją na wierzch pierwszej. Zacznij rozwałkowywać kulki, uważaj, żeby nie zlepić brzegów rozwałkowując do końca. Wałkuj, dopóki nie uzyskasz kół o średnicy ok. 15 cm. Smaż naleśniki na suchej patelni na niezbyt dużym ogniu. Kiedy dół zrobi się suchy i zaczną pojawiać się brązowe kropki, odwróć na drugą stronę. Naleśniki będą gotowe, kiedy obie strony będą suche i cały czas białe, tylko z kilkoma brą

powrót

Podobne przepisy

Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Minifrittata
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.