Janella  Purcell

Chińskie jabłka w cieście


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińskie jabłka w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

100 g mąki ze środkiem spulchniającym

1 jajko

100 ml lodowatej wody

ćwierć łyżeczki sody



Jabłka:

3 łyżki mąki ryżowej

4 obrane, pokrojone jabłka Granny Smith



Karmel:

50 ml wody

200 g miałkiego cukru

łyżka ziaren sezamu



Ponadto:

duża miska pełna wody z lodem



Przygotowanie:

Rozgrzać olej do 180°C. Przesiać mąkę do miski. Dodać jajko i wodę. Ubijać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut. Wsypać mąkę ryżową do miski. Osuszyć kawałki jabłek i obtoczyć w mące. Przełożyć do ciasta. Smażyć w głębokim tłuszczu przez 2 minuty. Odsączyć na papierowym ręczniku. Wodę i cukier wymieszać w dużym rondelku. Podgrzewać, aż cukier się stopi i zrumieni. Wyłączyć gaz. Dodać ziarna sezamu do karmelu. Wrzucić jabłka. Wyjmować je łyżką cedzakową i przełożyć do miski z lodowatą wodą, żeby karmel stężał. Podawać natychmiast.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.





powrót

Podobne przepisy

Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.