Aaron Craze

Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińska zupa z pierożkami i makaronem ryżowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pierożki:

250 g mielonej wieprzowiny

100 g krewetek

2 dymki, posiekane

2 łyżki wina ryżowego shaoxing

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

5-cm kawałek imbiru, drobno startego

garstka listków kolendry

1 czerwona chili, bez pestek, posiekana

drobno otarta skórka i sok z 1 limonki

24 krążki ciasta pierożkowego gyoza lub wonton

mąka kukurydziana do oprószenia blatu



Zupa:

1,5 litra świeżego bulionu drobiowego

5-cm kawałek imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki

1 czerwona chili, pokrojona w drobne paski

1 młody por, pokrojony w drobne paski

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

125 g cienkiego makaronu ryżowego nitki

garść grubo posiekanej naci kolendry



Pierożki:

Wszystkie składniki nadzienia pierożków (bez krążków ciasta oraz mąki kukurydzianej) włóż do naczynia malaksera. Lekko posól, dopraw białym pieprzem i zmiksuj pulsacyjnie uważając, żeby nie zrobiła się gładka pasta. Nakładaj na środek każdego krążka z ciasta po łyżeczce farszu. Wilgotnym palcem zwilż brzegi krążków i składaj je na pół ozdobnie zaciskając krawędź, żeby szczelnie zamknąć nadzienie. Rozłóż pierożki na tacy oprószonej mąką kukurydzianą, oprósz je również z wierzchu i przykryj plastikową folią, żeby nie wyschły i nie popękały. Jeśli nie zużywasz wszystkich pierożków, zamroź je na tacy, strząśnij nadmiar mąki i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.



Zupa:

Zagrzej w garnku bulion drobiowy z imbirem i chili. Gdy się zagotuje, powkładaj pierożki i delikatnie pomieszaj, żeby się nie skleiły, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 4-5 min. Dopraw bulion sosem sojowym i ostrygowym do smaku. Włóż do zupy makaron ryżowy i podgrzewaj jeszcze przez minutę, aż makaron zmięknie. Dodaj natkę kolendry i nałóż porcje zupy do kubeczków albo misek.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.