Kylie Kwong

Chińska surówka z kapusty


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Chińska surówka z kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mała marchewka

obrana

1 mała czerwona cebula

pokrojona w cienkie plasterki

2 łyżeczki soli morskiej

250ml brązowego octu ryżowego

¼ szklanki brązowego cukru

1 mały ogórek

obrany

½ szklanki kapusty włoskiej

3 łodygi dymki

1/3 szklanki liści mięty

1/3 szklanki liści kolendry

1/3 szklanki koperku

3 czerwone pomidorki koktajlowe

3 żółte pomidorki koktajlowe

 

 

Przygotowanie:


Pokrój marchewkę na cienkie plasterki używając obieraczki do warzyw, a następnie już nożem na cienkie paseczki i włóż do miseczki z połową soli. Pokrojoną cebulę włóż do drugiej miseczki z resztą soli. Odstaw na 1 godzinę. W małym rondelku wymieszaj ocet i cukier. Postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrywki przez jakieś 10 minut, aż się zredukuje do rzadkiego syropu, w tym czasie nie mieszaj. Odstaw, żeby ostygło. Odcedź marchewkę i cebulę i rękami wyciśnij z nich nadmiar płynu. Włóż je do ostudzonego syropu, żeby je trochę zamarynować. Przekrój ogórek na pół i pokrój go tak jak marchewkę - na cienkie plasterki i paseczki. W dużej misce wymieszaj ogórka, wyjęte z syropu marchewkę i cebulę, oraz resztę składników. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami. W małej miseczce wymieszaj składniki sosu i polej nim sałatkę.
Podaj na dużym talerzu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.