Chimichurri

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Chimichurri
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 ząbki czosnku

1 szalotka, pokrojona

2 szklanki natki pietruszki i/lub kolendry (500 ml)

¼ szklanki listków oregano (60 ml)

½ szklanki oliwy (125 ml)

sok i skórka starta z 1 cytryny

1 łyżka czerwonego octu winnego

szczypta płatków chili

sól i pieprz



Przygotowanie:

Czosnek i szalotkę mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym. Dodajemy zioła, rozdrabniamy. Przekładamy masę do miski. Dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, czerwony ocet winny, płatki chili. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w lodówce. Uwaga: zioła mieszamy z płynem w misce, bez użycia robota, aby zapewnić odpowiednią konsystencję. Ziół nie należy rozdrabniać zbyt mocno.

powrót

Podobne przepisy

Curry rybne z Kerali
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.