Chimichurri

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Chimichurri
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 ząbki czosnku

1 szalotka, pokrojona

2 szklanki natki pietruszki i/lub kolendry (500 ml)

¼ szklanki listków oregano (60 ml)

½ szklanki oliwy (125 ml)

sok i skórka starta z 1 cytryny

1 łyżka czerwonego octu winnego

szczypta płatków chili

sól i pieprz



Przygotowanie:

Czosnek i szalotkę mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym. Dodajemy zioła, rozdrabniamy. Przekładamy masę do miski. Dodajemy oliwę, sok i skórkę z cytryny, czerwony ocet winny, płatki chili. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w lodówce. Uwaga: zioła mieszamy z płynem w misce, bez użycia robota, aby zapewnić odpowiednią konsystencję. Ziół nie należy rozdrabniać zbyt mocno.

powrót

Podobne przepisy

Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.