Chili

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 plastrów wędzonego boczku

4 zmiażdżone ząbki czosnku

2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę

1 papryka poblano, pokrojona w kostkę

1 posiekana jalapeño

1 namoczona w wodzie papryka chipotle, pokrojona w kostkę

½ łyżeczki mielonego kminu

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

½ łyżeczki soli morskiej

2 puszki pomidorów San Marzano (po 800 ml), rozgniecionych ręcznie

3 łyżki espresso

½ łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka syropu klonowego

świeżo zmielony pieprz

2 szklanki odsączonej gotowanej czerwonej fasoli

2 szklanki odsączonej gotowanej czarnej fasoli

¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 dymki, pokrojone w plasterki



Przygotowanie:

W dużym rondlu na średnim ogniu smażymy plastry wędzonego boczku, aż staną się złociste i chrupiące, a tłuszcz się wytopi. Przekładamy na drucianą kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Kruszymy i odkładamy na bok. Podsmażamy czosnek na tłuszczu wytopionym z boczku przez 1-2 minuty na średnim, aż się zezłoci. Dodajemy cebulę, chili, kmin, wędzoną paprykę i sól morską. Podduszamy przez 8 minut. Wlewamy rozgniecione pomidory i mieszamy. Dodajemy espresso, oregano, syrop klonowy i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy chili 45 minut pod częściowym przykryciem. Dodajemy fasolę oraz kolendrę i dusimy jeszcze 5 minut, aż chili będzie gorące. Nakładamy porcję do miski, dodajemy sporą porcję kwaśnej śmietany, pokruszony boczek oraz dymkę.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.