Lucinda Scala  Quinn

Chili z kurczaka


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Chili z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 podłużnych pomidorów

pokrojonych wzdłuż na pół

1 papryczka jalapeno

1 biała cebula

obrana i przekrojona na pół

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 kg mięsa z udek kurczaka

bez kości i skóry

pokrojonych w niewielką kostkę

¼ szklanki mielonego chili

sól

2 wędzone papryczki chipotle z puszki

drobno posiekane

1¾ szklanki rosołu

domowego lub kupnego

1 puszka (40 dag) czerwonej fasoli

odsączonej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik. Ułożyć w brytfance pomidory, cebulę, czosnek, przecięciem w dół. Piec ok. 5 minut, aż lekko sczernieją. Pomidory i jalapeno włożyć do blendera i zmiksować. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać dużą, grubą patelnię na silnym ogniu. Wlać olej, porcjami obsmażać mięso, aż się silnie zrumieni 5-6 minut. Przełożyć na talerz. Zmniejszyć ogień do średniego. Wsypać cebulę i czosnek. Smażyć na złoto, ok 10 minut. Dodać sproszkowane chili i 2 łyżeczki soli. Smażyć mieszając 1 minutę. Dodać chipotle i mięso. Zwiększyć ogień. Wlać zmiksowane pomidory z jalapeno. Dusić mieszając 3-5 minut. Wlać rosół, dusić 20 minut. Dodać fasolę. Dusić 10 minut. Można podać z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kociołek cygański
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.