Annabel  Langbein

Chili z fasoli


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Chili z fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki suszonej lub 4 ½ -5 szklanek ugotowanej czerwonej fasoli

4 wędzone papryczki chili (ancho)

2 szklanki wrzątku

3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

1 łyżeczka ziaren kolendry

¼ szklanki oliwy

2 drobno pokrojone cebule

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżego oregano

1 posiekana czerwona papryczki chili

1,2 kg pomidorów, pokrojonych lub 3 x 400 gramów pomidorów z puszki

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

świeżo mielony pieprz

¼ szklanki posiekanej kolendry do podania



Przygotowanie:

Suszoną fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Odcedzić, zalać zimną wodą, gotować do miękkości bez przykrycia około 1-1 ½ godziny. Nie solić. Następnie odcedzić.

Suszone chili oczyścić, zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 30 minut. Na suchej patelni, na średnim ogniu potrząsając od czasu do czasu uprażyć ziarna kminu i kolendry, aż zaczną pękać. Przesypać do moździerza i utrzeć. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Poddusić na niewielkim ogniu cebulę i czosnek przez 10 minut. Nie zrumieniać. Dodać utarte przyprawy, oregano, świeże chili, pomidory, cukier, sól, pieprz i zagotować.

Namoczone chili wyjąć z wody, wodę zachować. Pokroić papryczki drobno i dodać do sosu razem z wodą i ugotowaną fasolą. Gotować bez przykrycia mieszając, aby fasola nie przywarła przez około 45 minut lub piec 1 ½ godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Przed podaniem doprawić do smaku. Podawać z kolendrą.



© Annabel Langbein



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.