Agnieszka Kręglicka

Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Chili z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Nadzienie

1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub 2 puszki po 400g

2 cebule pokrojone w kostkę

3 posiekane ząbki czosnku

1 szklanka sosu pomidorowego

4 łyżki oleju

sól

pieprz

kmin rzymski

oregano

słodka papryka

chilli

Ciasto

0,5 szklanki grubej polenty instant

0,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 szklanki maślanki

4 łyżki oleju

4 łyżki roztopionego masła

1 jajko

100 g tartego ostrego żółtego sera

sól

Przygotowanie:

Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Ser panir ze szpinakiem
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szparagi z rusztu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.