Marta Dymek

Chili sin carne


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 76

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 cebula

2 bataty / 500 g

1 papryka czerwona

 

1 łyżeczka kuminu

1/3 łyżeczki papryki wędzonej

1/4 łyżeczki kolendry mielonej

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki płatków chili

 

1 puszka krojonych pomidorów

1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 puszka czerwonej fasoli

 

2 kostki gorzkiej czekolady

2 - 4 łyżki zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki wódki

 

Do podania:

uprażony sezam, uprażone orzechy włoskie, kolendra, limonka

Przygotowanie:

Cebulę, bataty i paprykę pokroić. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć przez 5 - 8 minut. Następnie dodać przyprawy, dokładnie zamieszać i dodać fasolę.
Do garnka dodać pomidory, koncentrat oraz bulion. Przykryć i gotować do miękkości przez około 15 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i doprawić do smaku, podawać z uprażonym sezamem, orzechami, świeżą kolendrą oraz limonką.

powrót

Podobne przepisy

Burgery meksykańskie
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Dania wegańskie
Bigos jabłkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie
Risotto buraczane z czarnym ryżem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Curry z brukwi
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.