Chili con carne z sałatą w miseczkach

Przepis z programu Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Chili con carne z sałatą w miseczkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
To jedna z najbardziej odważnych sałatek, jakie wymyśliliśmy – napakowana wołowiną i smakiem. Prawdziwa uczta Kudłaczy na diecie!



Składniki:

300 g chudej mielonej wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu)

1 mała cebula, drobno posiekana

2 roztarte ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka ostrego chili

2 łyżki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki miałkiego cukru

300 ml wywaru wołowego

4 duże tortille pszenne

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

1 sałata rzymska

3 dojrzałe pomidorki gronowe, pokrojone na plasterki

ogórek (kawałek 15 cm), obrany, pokrojony na plasterki

4 dymki, pokrojone

sok z ½ limonki

40 g dojrzałego cheddaru

4 łyżki creme fraiche o obniżonej zawartości tłuszczu

4 łyżki świeżej salsy pomidorowej

sól morska w płatkach

świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Dużą patelnię o nieprzywierającym dnie wstawić na duży ogień, wyłożyć mielone mięso, cebulę i czosnek, smażyć przez 5 minut, mieszając dwiema drewnianymi łyżkami, by porozdzielać mięso. Dodać kmin, kolendrę i smażyć przez kolejne dwie minuty, mieszając. Dodać przecier pomidorowy, cukier i wywar, doprowadzić do zagotowania. Przykryć patelnię i trzymać na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy mięso dochodzi, przygotować tortillowe miseczki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kawałek folii aluminiowej o długości zgnieść w kulkę o przekroju mniej więcej 10 cm. Tortillę posmarować z jednej strony w środku olejem – dzięki temu nie przyklei się do folii aluminiowej. Udrapować tortille na kulkach, stroną posmarowaną olejem do spodu, zawijając z boków fałdy, by uformować kształt miseczki. Piec 5 minut, tak, by utrwalić kształt i z lekka zrumienić tortille. Wyjąc tortille z piekarnika i, po przestudzeniu, ostrożnie zdjąć z kulek. Umieścić tortillę na szklance odwróconej do góry dnem, przycisnąć, by uformować płaską podstawę miseczki, zostawić do ostygnięcia. W tym czasie zdjąć z kulki kolejną tortillę. Ostygnięte tortille ustawić na płaskiej podstawie na talerzu, jak miseczki. Z patelni zdjąć pokrywkę i podkręcić mocno ogień. Trzymać na ogniu przez kolejne 4-5 minut, mieszając, tak, by odparować większość płynu. Mięso musi być dość suche. Zdjęć patelnię z ognia. Porwane liście sałaty wymieszać z pomidorami, ogórkiem, dymką i sokiem z limonki i rozłożyć do tortilli. Przyprawić pieprzem, na to nałożyć gorące mięso. Zetrzeć trochę sera na wierzch, nałożyć trochę creme fraiche i salsy. Jeść, póki mięso jest ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak duszony w białym winie z warzywami
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Curry z kurczaka ze szpinakiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.