Jacques Pépin

Chili con carne z sałatą i serem


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Chili con carne z sałatą i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 gramów wołowiny na gulasz

pokrojonej w kostkę o boki 1 cm lub grubo mielonej

240 gramów suchej fasoli czerwonej (około 1 ½ szklanek)

2 szklanki grubo posiekanej cebuli

3 łyżki grubo posiekanego czosnku

¾ szklanki grubo posiekanej dymki

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 puszka (435 gramów) pomidorów pokrojonych w kostkę w zalewie

1-2 drobno posiekane papryczki chili serrano lub jalapeño

1 ½ łyżki chili w proszku

1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku

1 ½ łyżeczki mielonego kminu

2 listki laurowe

1 łyżeczka suszonego oregano

najlepiej meksykańskiego

2 łyżki oliwy dobrej jakości

2 łyżeczki soli

świeżo mielony czarny pieprz (do wyboru)

3 szklanki zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki oprócz przybrania przełożyć do szybkowaru. Na ostrym ogniu, bez przykrycia, doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać. Przykryć szczelnie pokrywą. Dusić na ostrym ogniu, aż miernik wskaże, że w naczyniu jest odpowiednio wysokie ciśnienie. Zmniejszyć płomień i dusić przez 50 minut. Obniżyć ciśnienie w szybkowarze zgodnie z instrukcją producenta. Zdjąć pokrywę, zamieszać chili. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Usunąć listki laurowe. Przed podaniem ułożyć na czterech talerzach liście sałaty tak, aby przypominały naczynie. Nalać do środka chili. Posypać serem czerwoną cebulą i kolendrą. Natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.