Jacek Sikora

Charlotte cytrynowo-kawowa


Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Charlotte cytrynowo-kawowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 opakowania biszkoptów

22 g żelatyny

8 żółtek

250 g cukru

500 ml mleka

500 ml śmietany 36%

5 cytryn

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij żółtka z połową cukru. Mleko podgrzej w rondelku. Wmieszaj gorące mleko wolnym strumieniem do stale mieszanych żółtek. Wstaw miskę z masą do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu jak się rozpuści. Masę na charlotte rozdziel na dwie części. Do pierwszej dodaj kawę rozpuszczalną, do drugiej startą skórkę z czterech cytryn. Jak masy ostygną ubij śmietanę i wmieszaj ją po połowie do obu.
Sok z czterech cytryn z drugą połową cukru zagotuj na syrop. Ugotuj w nim pokrojoną na plasterki cytrynę. Jak syrop ostygnie maczaj w nim biszkopty. Ściśle wyłóż nimi boki okrągłej miski. Miskę najlepiej uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Wlej krem cytrynowy, a następnie wlej krem kawowy, uważając by się nie wymieszały. Wstaw charlotte do lodówki na 6 godzin. Wyjmij z foremki na talerz. Górę ciasta ozdób ugotowanymi w syropie plasterkami cytryny.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.