Charlotte cytrynowo-kawowa

Charlotte cytrynowo-kawowa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 opakowania biszkoptów
  • 22 g żelatyny
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany 36%
  • 5 cytryn
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij żółtka z połową cukru. Mleko podgrzej w rondelku. Wmieszaj gorące mleko wolnym strumieniem do stale mieszanych żółtek. Wstaw miskę z masą do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż zgęstnieje. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu jak się rozpuści. Masę na charlotte rozdziel na dwie części. Do pierwszej dodaj kawę rozpuszczalną, do drugiej startą skórkę z czterech cytryn. Jak masy ostygną ubij śmietanę i wmieszaj ją po połowie do obu.
Sok z czterech cytryn z drugą połową cukru zagotuj na syrop. Ugotuj w nim pokrojoną na plasterki cytrynę. Jak syrop ostygnie maczaj w nim biszkopty. Ściśle wyłóż nimi boki okrągłej miski. Miskę najlepiej uprzednio wyłożyć folią spożywczą. Wlej krem cytrynowy, a następnie wlej krem kawowy, uważając by się nie wymieszały. Wstaw charlotte do lodówki na 6 godzin. Wyjmij z foremki na talerz. Górę ciasta ozdób ugotowanymi w syropie plasterkami cytryny.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA