Char kway teow

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Char kway teow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju

½ kiełbasy lup cheong

pokrojonej w plasterki

4 pulpety rybne

pokrojone w plasterki

2 szalotki

pokrojone w plasterki

2 posiekane ząbki czosnku

1 ½ garści świeżego makaronu ryżowego (około 300-400 gramów na osobę)

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 łyżaczka jasnego sosu sojowego

6 obranych krewetek

1 ubite jajo

garśc kiełków fasoli

1 łyżka posiekanego szczypioru z czosnku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać patelnię lub wok. Wlać olej. Smażyć kiełbasę, pulpety rybne, szalotki i czosnek przez kilka minut. Dodać ciepły makaron ryżowy (nie prosto z lodówki, można podgrzać w kuchence mikrofalowej). Wlać sosy sojowe. Zrobić trochę miejsca z boku patelni i usmażyć krewetki. Wlać jajo, podsmażyć je z boku patelni, delikatnie wymieszać z makaronem. Dodać kiełki i szczypior czosnkowy. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.